Det Danske Kriminalarkadami

 
 
 
Faglige artikler
Formidlerpris til "Krimimor"

Formidlerpris til "Krimimor"

Fredag den 19. maj 2017 blev Blixenprisen for "Årets indsats for litteraturformidling" uddelt for første gang. Prismodtageren blev Vibeke Johansen, der er kendt af krimiforfattere, forlag og krimilæsere som "Krimimor." Prisen er på 30.000 kroner, og den uddeles i samarbejde med Litteratursiden, Danmarks Biblioteksforening og Bibliotekarforbundet.

Vibeke Johansen er idékvinden bag Krimimessen, og som programansvarlig for messen sidder hun sammen med sit team fra Horsens Bibliotek med alle de mange tråde, der skal flettes sammen for at skabe den fantastiske oplevelse, som messen hvert år er for både gæster og deltagende forfattere.

Kriminalakademiet ønsker Vibeke tillykke med den velfortjente pris!

 

Læs juryformand Lise Vandborgs motiveringstale her.

 
De Gyldne Laurbær til Jesper Stein

Jesper Stein modtager årets Gyldne Laurbær

Boghandlerprisen De Gyldne Laurbær går i år til Jesper Stein for "Aisha", fjerde bog i 2200 Noir-serien med strømeren Axel Steen i hovedrollen.

 

Jesper Stein er medlem af Det Danske Kriminalakademi og debuterede i 2012 med "Uro". På det tidspunkt var han ansat ved Jyllands-Posten som litteraturjournalist, men senere valgte han at sige sit job op og er nu fuldtidsforfatter. Bøgerne om Axel Steen har fundet et stort publikum og har fået strålende anmeldelser.

 

Akademiet ønsker Jesper tillykke med den velfortjente pris.

 
Pressemeddelelse om Copenhagen Crime

PRESSEMEDDELELSE

 

 

Det danske Kriminalakademis bestyrelse er blevet opmærksom på, det påtænkes at etablere en krimifestival i København – Copenhagen Crime – hvilket undrer og bekymrer os.

Som begrundelse for initiativet anføres dels den store interesse, der er for krimigenren i Danmark, dels at københavnere ikke vil bevæge sig til Horsens, som gennem femten år har afholdt den danske og internationale Krimimesse og ved engageret arbejde, båret af en ægte entusiasme for genren, bygget messen og et unikt litterært miljø op.

Et arbejde, det ikke føles rimeligt, at andre vil lukrere på.

 

At interessen for genren er stor, og at den danske krimi står stærkt i bevidstheden ikke blot indenlands, men også uden for landets grænser, skyldes selvfølgelig forfatterne og forlagene, men i højeste grad også Horsens Krimimesse, der gennem et langt, sejt træk har formået at gøre den østjyske by til et krimibrændpunkt, som forfattere fra hele verden kender og hjertensgerne deltager i. Det er også vores oplevelse, at det københavnske publikum gerne tager turen vestpå for at opleve den helt særegne atmosfære, der råder i fængslet i Horsens i krimimesseweekenden.

 

Krimimessen er anderledes end andre litterære festivaler ved, at den ud over at lade publikum møde forfatterne giver de deltagende forfattere, forlæggere, kulturjournalister, boghandlere og bibliotekarer en enestående mulighed for gennem to døgn at opholde sig sammen og uden for programmet mødes, diskutere, danne venskaber og arbejdsrelationer på kryds og tværs, hvilket alt sammen er med til at udvikle de enkelte forfatterskaber såvel som genren.

                             Dette vil en festival i København ikke kunne bidrage med. Rammen – at alle er samme sted døgnet rundt - vil være fraværende, hvilket i sig selv indebærer, at deltagerne ikke vil opleve det frugtbare fællesskab, Horsens giver.

                            

Vi kan frygte, at hvis planerne om Copenhagen Crime gennemføres, vil nogle aktører føle sig tvunget til – for eksempel af økonomiske og praktiske grunde – at vælge mellem at deltage i den ene eller den anden messe.

                             Dette vil alt andet lige betyde, at en del forfattere og andre ikke vil have mulighed for at deltage i Horsens, hvorved den for genren som sådan meget vigtige synergieffekt forringes betydeligt. Vores bekymring går på, at en københavnsk krimimesse vil kvæle Krimimessen i Horsens, og Copenhagen Crime i strid med sin intention vil have en negativ indflydelse på udviklingen af den danske krimilitteratur.

 

 

9.11.15

 

Lotte Petri, forfatter                 Nanna Rørdam Knudsen, forlagsredaktør    Steen Harvig, forfatter

                             Bo Bjørnvig, kulturjournalist                               Martin Jensen, forfatter

 

 
Henning Mankell er død

Den svenske krimiforfatter Henning Mankell er død, 67 år. Kriminalakademiets formand, Martin Jensen, har skrevet følgende mindeord.

 

Henning Mankell er ikke uventet bukket under for den kræftsygdom, som han ganske åbent har fortalt sine læsere om, siden han blev diagnosticeret for to år siden.

Mankell, der var søn af en dommer fra Dalarna, fik interessen for forbrydelser og retfærdighedens mange vildveje fra barndommens naboskab med domhuset, men inden han forsøgte sig som forfatter havde han som andre svenske forfattere før ham tilbragt år til søs og i det Afrika, hvor han fandt sit andet hjem. Da han i slutningen af 1980erne vendte hjem til Sverige, men dog stadig med halvårlige ophold i Mozambique, så han et andet land, end det han forlod, et land, han skildrer i de elleve samfundskritiske kriminalromaner, der alle har Kurt Wallander som hovedperson og omdrejningspunkt. Med romanerne om den lettere misogyne, alkoholiske og ensomme politimand satte Mankell fokus på den idylliske østskånske by Ystad, som mange danskere er kørt igennem på vej til bornholmerfærgen. Her i byen afdækker Wallander ikke blot mere eller mindre rå forbrydelser, men også et nedsmeltende svensk velfærdssamfund. 

Mankell tjente penge på sine bøger og dertil hørende filmatiseringer, mange penge endda, men han forlod aldrig sit solidariske og socialistiske ståsted, og donerede årlig millioner til filantropiske projekter overalt, hvor han så mennesker i nød. Han nøjedes imidlertid ikke med passivt at give penge, men satte sig selv ind, når han følte, det var nødvendigt. Således var han om bord på et af de skibe, som i maj 2010 søgte at bryde den israelske blokade af Gaza-striben, men som bordedes af den israelske hær.

Som forfatter eminent, som menneske helstøbt.

Ære være hans minde.

 
Program for Krimimessen 2015 er klar!

Besøg fra ind- og udland

Programmet for Krimimessen 2015 er nu offenliggjort. Det er et større program end nogensinde, og der er noget at finde for enhver krimielsker. Mere end 100 forfattere og foredragsholdere deltager i messen, der foregår i det nedlagte Statsfængsel i Horsens. Blandt gæsterne fra udlandet er Håkan Nesser (SE), Tove Alsterdal (SE), Ann Cleves (UK) og Sascha Arango (DE). Der er naturligvis også besøg af aktuelle danske forfattere, såsom Jesper Stein, Michael Katz Krefeld, Jussi Adler-Olsen og mange flere.

 

Detektiver

Årets tema er "detektiver". Temaet vi bl.a. udmønte sig i foredrag om Sherlock Holmes (af Palle Schantz Lauridsen), om moderne privatdetektivers arbejde (af Uffe Bodeholt og Isabelle Ologelul fra UIP Consult ApS Privat efterforskning) og om kvindelige detektiver fra Miss Marple til Lisbeth Salander (af Kerstin Bergman).

Desuden får messen besøg af Sophie Hannah (UK), der har skrevet "Monogram-mordene" - et helt nyt Hercule Poirot-mysterium.

 

Prisuddeling og andre aktiviteter

Som altid uddeler Det Danske Kriminalakademi priser lørdag kl. 13. Det drejer sig om Harald Mogensen-prisen for bedste danske spændingsroman/krimi - vinderen er samtidig den danske kandidat til den skandinaviske krimipris, Glasnøglen - og om Palle Rosenkrantz-prisen for bedste spændingsroman/krimi udgivet på dansk. Desuden uddeler Akademiet en række diplomer.

Prismodtagerne vil være til stede for at modtage priserne.

Også Dansk Horror Selskab uddeler en pris, nemlig for Årets danske horrorudgivelse. Det foregår lørdag kl. 13.

Som tidligere år er der aktiviteter for børn, ligesom gysergenren igen i år får plads i programmet. Et musikalsk indslag bliver det også til. Singer/songwriter Morten Bjerregaard optræder flere gange med "Parmiddag. En fortælling om Hr. Roos - nu også i sang."

 

Hele programmet kan ses på Krimimessens hjemmeside.

 

Krimimessen arrangeres af Horsens Bibliotek.

 
<< Første < Forrige 1 2 3 Næste > Sidste >>

Side 1 af 3
      Klik her på genveje til gode krimilinks: